Al langere tijd stond zaterdag 7 oktober met een rode stip in mijn agenda. Op die dag zou nl. de wandelroute Oorlogssporen in Kronenberg geopend en het monument aan het Bedelaarspad onthuld worden. Een project waar we met enkele andere mensen onder de vlag van de Dorpsraad een paar jaar aan gewerkt hadden. Voor ons begon het al op vrijdagavond met de kennismaking met de nabestaanden uit Engeland en Canada en voor zondag stond een gezamenlijk bezoek aan de militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen gepland waar de bemanning van het vliegtuig begraven is.

Zaterdag ‘s eerst samen alles klaar gezet aan het Bedelaarspad en om half 12 gewassen en gestreken naar de Torrekoel om de meer dan 100 genodigden te ontvangen. Daarna in optocht met de bus en diverse legervoertuigen naar het Bedelaarspad. Ondanks het slechte weer hadden zich honderden mensen verzameld bij het monument. Stipt om 14.00 uur waren we er klaar voor en begon de onthullingceremonie met de poppy-drop vanuit een historisch vliegtuig. Alles verliep zoals gepland, met gepast ceremonieel en een respectvol eerbetoon voor de omgekomen bemanning.

Zoals afgesproken zou ik de bijeenkomst afsluiten maar dat liep toch even anders. Het aanhangsel in het draaiboek ontbrak in mijn versie en ik was dan ook zeer verrast toen burgemeester van Rooij mij apart naar voren vroeg en toe begon te spreken. Er werden mooie woorden gesproken en ik werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

En dan mag je zelf nog wat zeggen maar dat lukte even niet meer, te overdonderd. Ik kreeg dit lintje o.a. voor mijn activiteiten in de afgelopen jaren bij de Dorpsraad, de Torrekoel en de Stichting Welzijn Kronenberg Evertsoord ( Kompeniej en Wensbus). Echter alles wat gerealiseerd is in de afgelopen jaren was niet mogelijk geweest zonder de ruimte die ik kreeg van mijn thuisfront maar ook niet zonder al die andere mensen uit Kronenberg die hieraan ook hun bijdragen hebben geleverd.

Ik heb op die middag deze onderscheiding en daarna de bloemen en vele felicitaties mogen ontvangen maar wil deze hier graag delen met al die andere mensen / vrijwilligers en dorpsgenoten die in de afgelopen jaren op al die plekken op welke manier ook hun steentje hebben bijgedragen. Ik beschouw het dan ook als een blijk van waardering voor jullie allemaal en laat het een aanmoediging zijn om samen de schouders er onder te blijven zetten. Nogmaals dank voor dit in meerdere opzichten onvergetelijke en memorabele weekend.

Piet Selen