Huis aan huis bericht Kronenberg, december 2017

Bewoners Kronenberg steken energie in het dorp Werkgroepen vol van start – samen energie besparen
geeft energie.

In Kronenberg doen bewoners al veel samen. Van sporten tot muziek maken en tot dorpsvervoer middels de Wensbus. Waarom dan ook niet samen verduurzamen? Peter Appeldoorn, Jac Reinders, Huub Vousten, Piet Selen, Ger Janssen, Wim van Enckevort, Piet Janssen, Lambert Mertens, Marcel Sijbers en Rick Thijssen, zijn hier serieus mee bezig en hebben al wat activiteiten opgezet. Met als doel dat Kronenberg in 2030 de eerste energie neutrale kern van Nederland is. Er staan heel wat evenementen op stapel, waar iedereen voor uitgenodigd is!

Werkgroepen
Vier werkgroepen verdiepen op zich dit moment met overgave in een eigen thema: isolatie (wand, vloer en dak), zonnepanelen, warmtepomp/zonneboiler en ledlampen. Zij onderzoeken alle mogelijkheden van hun onderwerp en maken een selectie van leveranciers. Ger Janssen: “Als we eenmaal alles op een rij hebben over de mogelijkheden omtrent deze thema’s, hoeveel het kost en  waar we aan moeten denken, delen we graag onze kennis met alle inwoners van ons dorp. Zo hoeft  niet iedereen zich te verdiepen en hoef je als bewoner alleen te weten waar je interesse naar uit gaat.”

Bijeenkomsten

De vier werkgroepen presenteren op 11 januari 2018 hun eindrapportage en hierin nemen zij hun keuzes mee voor leveranciers. Op 25 januari is er een energiemarkt, waar alle aanbevolen bedrijven zichzelf presenteren. Voor ieder wat wils. “Hoe meer Kronenbergers er mee doen, hoe makkelijker en leuker het wordt en meestal ook voordeliger. Ben je enthousiast? Schrijf de data vast in je agenda!” aldus Marcel Sijbers. “Als je je aanmeldt op onze website buurkracht.nl/kronenberg, dan houden we je op de hoogte.

Stookt Kronenberg voor de mussen?

Daarnaast heeft het team een mooie actie waar bewoners zich voor in kunnen schrijven. Hoe goed zijn de woningen in Kronenberg geïsoleerd? Met een warmtebeeld is het mogelijk om te zien of een woning warmte lekt. Binnenkort valt er op ieder adres in Kronenberg een inventarisatieformulier op de mat waarop je kunt aangeven of je geïnteresseerd bent in een warmtebeeld van jouw woning. In januari gaan we langs iedereen die zich heeft ingeschreven en hierna weet je precies of en waar je woning warmte lekt en wat je aan kunt pakken. Makkelijker kan niet!”

Meer informatie?

Neem gerust contact op met het buurtteam via secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl voor meer informatie.
Voor meer informatie over Buurkracht kijk op website buurkracht.nl.

Eerste bijeenkomst Kronenberg Energie neutraal druk bezocht.
Ook u kunt nog mee doen.

Bijna 60 geïnteresseerden bezochten de bijeenkomst over ‘ Kronenberg energieneutraal’ op 15 mei in de Torrekoel.
Waar gaat dat over: de werkgroep EnergieKronenberg van de Dorpsraad , heeft als doel gesteld om in Kronenberg in 2030 ‘Energieneutraal’ te zijn, dat wil zeggen dat Kronenberg dan evenveel duurzame energie opwekt, als er gebruikt wordt.

Maar dat kan alleen als er veel minder energie gebruikt wordt. Het idee hierachter is dat we van alle energie, die we nu verbruiken, we 50% moeten besparen, dan kunnen we de andere 50% invullen met duurzame energie. Dus het hele verhaal begint met besparen en isoleren.En daar ging deze avond over.

Bob Vostermans (wethouder wonen) legt uit dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat van de gemeente en dat initiatieven van bewoners erg gesteund en gewaardeerd worden. De gemeente geeft diverse subsidies, o.a. voor starters en voor mensen die een nieuw huis willen bouwen zonder gasaansluiting.

Patricia Vinclair vertelt dat de organisatie Buurkracht gratis buurten ondersteunt in het samen isolatie, samen dubbel glas en samen zonnepanelen kopen. Het idee erachter is dat je op deze manier korting krijgt en niets zelf hoeft uit te zoeken. Dat doet Buurkracht in samenwerking met enkele actieve buurtgenoten. Dus kwalitatief goede producten, voor minder geld en met minder rompsloop. En het terugverdienen begint meteen.

Wilt u ook meedoen ?

Meld u aan op buurkracht.nl/kronenberg , download onderstaand aanmeld formulier, vul het in en stuur het terug naar secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl, of lever het in bij de Torrekoel.

Doe mee!

Meld je alvast (vrijblijvend) aan op buurkracht.nl/kronenberg en bekijk je persoonlijke pagina’s. Je kunt dan ook meteen aangeven of je naar de dorpsbijeenkomst komt en vindt er tips die niets kosten en direct resultaat opleveren. Mail ons gerust via secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl als je meer informatie wilt of vragen hebt.
We zien je graag op 15 mei!

 

 

 

 

 

Kronenberg in 2030 Energieneutraal?

De werkgroep EnergieKronenberg van de Dorpsraad organiseert een informatieavond.

Energie besparen loont!
Kom en doe ook mee!

Voor alle inwoners van en bedrijven uit Kronenberg.
Wat kun jij besparen en hoe ontvang je daarin een goed advies?

Maandag 15 mei

19.30 – 21.30 uur, De Torrekoel

 Op deze avond presenteren we u:

– Buurkrachtdorp Kronenberg, samen aan de slag met besparingsmaatregelen
– Kronenbergers vertellen zelf hoe ze al comfortabeler en duurzamer wonen en werken
– Bedrijvencoöperatie Zamen uit Horst aan de Maas presenteert een voorbeeld energieadvies van een woning uit Kronenberg

Let op: op deze avond zijn 2 energieadviezen te winnen t.w.v. € 450 elk, plus enkele leuke andere duurzame prijsjes.

Woonlasten omlaag en comfort omhoog, dat wil jij toch ook?
Kom 15 mei kijken en luisteren hoe jij dat ook kunt en doe mee!

 

 

 

Uitnodiging  Kronenberg, mei 2017

Wil jij ook een lagere energierekening, meer comfort en een beter milieu?

Beste dorpsgenoot,

Energie besparen en zelf duurzame energie opwekken is goed voor onze portemonnee. Voor het milieu. Voor de toekomst van onze planeet, en dus voor onze kinderen. Dat willen we allemaal wel. Toch komt het er vaak niet van. Maar als we er samen de schouders onder zetten, met het hele dorp, dan kan het echt. Wij, inwoners van Kronenberg, gaan graag de uitdaging aan en willen in ons dorp energie besparen en opwekken door gezamenlijk acties te organiseren. We worden daarbij geholpen door Buurkracht en Zamen. Doe jij ook mee?

Dorpsbijeenkomst
We vertellen je graag over onze plannen tijdens een dorpsbijeenkomst op maandag 15 mei in De Torrekoel. Wil jij ook een aardgasvrij Kronenberg? Of samen energie besparen? Of gewoon weten wat er allemaal mogelijk is? Schrijf de datum in je agenda!

Maandag 15 mei om 19.30 uur De Torrekoel (Meerweg 11)

Programma

Iedereen komt aan het woord. Wij over onze plannen. Buurkracht over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. En Zamen presenteert zich en laat zien wat energieadvies van hen inhoudt. En wie wint er het energieadvies ter waarde van €450,-? Jij? Werkgroepleden komen aan het woord en vertellen wat verschillende Kronenbergers zelf al aan verduurzaming hebben gedaan. En jij kunt al je vragen stellen. Als je wilt. Want iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken en te discussiëren. Dit is een project van ons allemaal.

Samen besparen loont
Hoe meer mensen er mee doen, hoe voordeliger het is. En samen weten we meer en is het makkelijk. Door samen op te trekken wordt de moeite gehalveerd en het succes verdubbeld! Al heel wat inwoners van Buurkrachtbuurten en dorpen (bijna 200!) hebben hun energierekening zien dalen. We beslissen trouwens samen welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht.

Doe mee!

Meld je alvast (vrijblijvend) aan op buurkracht.nl/kronenberg en bekijk je persoonlijke pagina’s. Je kunt dan ook meteen aangeven of je naar de dorpsbijeenkomst komt en vindt er tips die niets kosten en direct resultaat opleveren. Mail ons gerust via secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl als je meer informatie wilt of vragen hebt. We zien je graag op 15 mei!

Energieke groet van werkgroep EnergieKronenberg van de Dorpsraad,
Piet Selen, Ger Janssen, Wim van Enckevort, Piet Janssen, Lambert Mertens, Marcel Sijbers, Rick Thijssen

 

Werkgroep EnergieKronenberg van start op 21 juli.

U kunt nog mee doen!
Donderdag 21 juli, 20.00 – 22.00 uur in de Torrekoel

Op 31 mei j.l zijn tijdens een informatieavond EnergieKronenberg verschillende inwoners bijgepraat over de mogelijkheden rond verduurzaming, zowel particulier als ook in collectieve zin voor de kern Kronenberg. Een mooi resultaat van deze 1e informatiebijeenkomst rond energetische verduurzaming is de vorming van een werkgroep. Tijdens de avond is toelichting gegeven op zowel bespaarmogelijkheden in en om het huis, maar ook rond opwekmogelijkheden. Denk dan aan samen op zoek gaan naar mogelijkheden voor collectieve opwekking in of voor de kern Kronenberg. Verschillende inwoners hebben aangegeven deel te willen nemen aan een werkgroep die dit verder gaat verdiepen en verkennen. Beter gezegd, samen op expeditie gaat. Het inspirerende verhaal dat Ton Baaijens uit de kern Leur bij Wijchen wist te vertellen, heeft hier zeker aan bijdragen. Reden om voor dat de vakanties losbarsten, de werkgroep een 1e maal bij elkaar te brengen en wel op 21 juli a.s.

De agenda van deze bijeenkomst bestaat uit een terugblik op de bijeenkomst van 31 mei, uitleg rond ‘expeditie voor een EnergieKronenberg’, wat te doen met besparen en een eerste verkenning naar collectieve opwekmogelijkheden. Er wordt gezorgd voor koffie/thee en leuke werkvormen. Zoals een goede expeditie betaamt, is de kans klein dat we na één bijeenkomst al de eindbestemming bereiken. Dat is niet erg, het gaat erom elkaar beter te leren kennen, de drives van eenieder en om te kijken of we samen tot een duurzamer Kronenberg kunnen komen.

Was je er 31 mei niet bij, maar spreekt dit onderwerp je aan. Schroom niet, kom gerust en meld je even aan bij het secretariaat, secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl