Onthulling Vliegtuigmonument en wandelroute “Oorlogssporen Kronenberg

ONTHULLING 07 oktober 2017

De Dorpsraad Kronenberg heeft het door enkele bewoners aangereikt idee opgepakt om een waardig gedenkteken aan het Bedelaarspad op te richten. Een werkgroep Oorlogssporen Kronenberg werd gevormd en heeft naast dit gedenkteken ook een themaroute als onderdeel van het Knopenlopen Sevenum gerealiseerd. Hierbij wordt de aandacht gevestigd op sporen die W.O II in Kronenberg heeft nagelaten. Deze onderwerpen worden ook doormiddel van een videodocumentaire aan lokale basisschool aangeboden.

Op 2 oktober 1942 rond de klok van 21.30 werd een Britse Short Stirling Bommenwerper door een nachtjager aangeschoten en stortte neer op een perceel bouwland aan het Bedelaarspad in Kronenberg. Zes van de zeven bemanningsleden waren op slag dood. Het zevende lid overleed later aan zijn verwondingen.

De werkgroep ‘Oorlogssporen Kronenberg’ bestaande uit: Ad Philipsen, Louk Severens, Jan Philipsen en Piet Selen hebben de Kunstenaar Ruud van der Beele uit Arcen benaderd om het monument te creëren.

Het 3 meter hoge Cortenstalen kunstwerk bestaat uit een mantel die een kogelhuls voorstelt. Wanneer men in deze huls gaat staan kijkt men uit op de crashlocatie. Het silhouet van de Bommenwerper balanceert op de kogelhuls waarin de namen van de zeven omgekomen bemanningsleden kan lezen. Het perk is aangelegd in de vorm van het omega teken.

Op 07 oktober 2017 zal in bijzijn van Britse en Canadese nabestaanden en Hoogwaardigheidsbekleders de officieel onthulling plaats vinden. Deze ceremonie staat onder leiding van Hans Steenmetz, Ritmeester (bd) der Cavalerie en Militair Historicus. Verdere muzikale medewerking verlenen o.a. de Kronenbergs Fanfare Monte Corona, bagpiper en solisten. Tevens zal Santa Fé met oorlogsvoertuigen aanwezig zijn. Ter afsluiting zullen een aantal historische vliegtuigen het eresaluut “Missing Man” vliegen en een “Poppy Drop” uitvoeren door rozenblaadjes uit te strooien.

Iedereen is welkom bij de officiële onthulling van het monument die start om 14.00 uur op locatie aan het Bedelaarspad.

Werkgroep

Oorlogssporen Kronenberg