Informatie over Kronenberg.

  • Provincie  Limburg 
  • Gemeente  Horst aan de Maas
  • Coördinaten 51°24’N  5°59’E
  • Algemeen  Oppervlakte 9,68 km²
  • Inwoners (2022) 1112

Ligging

Het kerkdorp Kronenberg ligt ongeveer drie kilometer ten westen van Sevenum.
Kronenberg is onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas.
Het dorp heeft zich in de loop der tijden gevormd langs een van de vele wegen die vanuit Sevenum naar de Peel liepen, de Hees.

Vroeger kende men in Sevenum vele buurtschappen, onder andere de Voorste en Achterste Hees. De buurtschap de Achterste Hees behoort nu tot de parochie Kronenberg.
Een andere buurtschap, genaamd Kronenbergerhoek, staat op oude kaarten van Sevenum uit 1745. Deze buurtschap is   verantwoordelijk voor de naam van het dorp. Het lag aan de rand van de Peel, thans begrensd door de Kronenbergweg en de Simonsstraat. Langs deze wegen treft men enkele oude boerenplaatsen aan.

Herkomst naam

Waar de naam Kronenberg precies vandaan komt is niet bekend. Er is een theorie die veronderstelt
dat deze naam komt van een familie met die naam, die zich hier vestigde. De archieven hebben dit echter nog niet aangetoond. Een andere theorie is dat de verklaring gezocht moet worden in het landschap. In Sevenum bevinden zich de Schatberg, de Heesberg, de Steegberg en de Bergerhoek. De Kronenberg past goed in dit rijtje. De stuifzandheuvels, welke zijn gevormd na de IJzertijd
(800 – 12 v.Chr.) als gevolg van het steken van plaggen, zouden op deze bergen kunnen duiden.
Waar de toevoeging Kronen vandaan komt, is niet bekend.

 

 

Parochie

De parochie Kronenberg werd in 1930 gesticht. In dat jaar werd ook een school gebouwd. In 1932 kwam de bouw van de karakteristieke parochiekerk van de H. Theresia van Lisieux met pastorie klaar. De architect Hendrik Willem Valk tekende voor het ontwerp. De parochianen verleenden hand- en- spandiensten. De parochie en kerkdorp Kronenberg dateert dus van 1932. Ook de voetbalclub, SV Kronenberg, werd in dat jaar opgericht. Om de jonge parochie financieel te ondersteunen werden vanaf dat jaar parochiefeesten georganiseerd. 

In later jaren gingen de parochiefeesten over in de stichting Oogstcorso Kronenberg. Deze stichting organiseerde elk jaar een dorpsfeest met een oogstcorso, dat veel publiek trok uit de regio. Sinds enkele jaren verzamelen honderden historische bromfietsen en motoren zich op Hemelvaartsdag voor de Hemelrit. Een tourtocht door de omgeving. Momenteel telt de parochie Kronenberg ongeveer 1125 inwoners.

Activiteiten Kalender

Contact

 

Peelstraat 4a
5976 NL Kronenberg
secretariaat@dorpsraadkronenberg.nl
KVK nr: 12040358