Kanonnen in het Arsbroek onderdeel Kammhuberlinie

Langs deze oude veldweg stonden van ongeveer 1944 tot begin 1945 een 10 tal kanonnen opgesteld, zgn FLAK (FlugzeugAbwehrKanone, een 8.8cm luchtafweerkanon). Deze kanonnen in combinatie met een aantal zoeklichten werden gebruikt om s’nachts geallieerde vliegtuigen te onderscheppen.
Nachtjagers afkomstig van het Duitse vliegveld “ Fliegerhorst Venlo” werden hierbij tevens ingezet om de geallieerde vliegtuigen tegen te houden.
Dit gecombineerde verdedigingssysteem was onderdeel van de zgn. Kammhuberlinie, die liep van Noord Denemarken via deze regio via België, Frankrijk tot aan de Zwitserse grens.
Uitleg hoe FLAK werkt  https://www.youtube.com/watch?v=H8zPNMqVi2E

Achtergrond Kammhuber linie

Deze linie werd opgericht door Generaal Josef Kammhuber. Hij liep van Noord- naar Zuid-Denemarken en ging van Noord-Duitsland via Nederland, België en Oost-Frankrijk naar de Zwitserse grens. De eerste versie van de Kammhuberlinie bestond uit een reeks radarstations met overlappende radiodekking en opgebouwd in drie lagen.
Elk station voorzag een radardekking van 32 km hoog (Noord-Zuid) en 20 km breed (Oost-West). Elk controlecentrum bestond uit een Freyaradar met een reikwijdte van ruim 100 km, twee schotelvormige Würzburg-Riese radar, die 70 kilometer bereik hadden en in staat waren om ook de vlieghoogte te peilen. Verder hoorde bij het controlecentrum bij de radars behorende elektronische apparatuur, een telefooncentrale, waarmee heel West- en Noord-Duitsland gealarmeerd kon worden en een hoofd zoeklicht, dat werd aangestuurd door de Freyaradar. Een reeks manueel bediende zoeklichten, die verspreid over de cel stonden opgesteld, waren aanvullend. Elke cel stuurde tevens één hoofdnachtjager en één stand-by-nachtjager aan. De jagers waren meestal de Dornier Do 17, Junkers Ju 88 of Messerschmitt Me 110. Deze linie kende als schuilnaam: operatie Himmelbett.

Voor een zeer uitgebreide beschrijving en werking van de Kammhuberline verwijzen we graag naar de website www.luchtoorlog.net/hoofdstuk1.html