Kleindochter bekende onderduiker onthult 8 oktober 2023 infoborden verzetsheld Henri Vullinghs in Kronenberg

Verzetsheld Henri Vullinghs, beter bekend als pastoor Vullinghs wordt al geëerd middels straten/pleinen in Grashoek, Sevenum en Grubbenvorst.
Henri Vullinghs werd geboren op 14 september 1883 aan de Renkensstraat In Sevenum/ Kronenberg, een straat die tijdens de oorlog behoorde bij Kronenberg.
In 1908 werd hij tot priester gewijd en was pastoor van 1939 tot 1944 in Grubbenvorst. Henri( pastoor) Vullinghs was een centraal figuur binnen het verzetswerk in Limburg. Zijn verzetsactiviteiten waren intens en divers.
Hij was betrokken bij het opzetten van vluchtroutes door Noord- en Midden- Limburg. Ook regelde hij een heel netwerk in de omgeving van onderduikadressen van Joden die naar Grubbenvorst kwamen om onder te duiken.
Zo redde hij ook het leven van de in die tijd bekende Amsterdamse, joodse componist en musicus Hans Lachman die met zijn gezin gedwongen werd onder te duiken. Het gezin kwam terecht in het Noord-Limburgse Grubbenvorst en andere dorpen in de omgeving. Lachman werd hierbij geholpen door Pastoor Henri Vullinghs, met wie hij goed bevriend raakte.
Als dank voor diens hulp componeerde Lachman – wiens naam tijdens de onderduik H.J. (Jo) van Limburg luidde – een katholiek Requiem voor deze Limburgse pastoor.
Henri Vullinghs overleed op 9 april 1945 aan de gevolgen van difterie kort voor de bevrijding in Bergen-Belsen
Wandelroute Oorlogsporen Kronenberg
In 2017 richtte de Werkgroep Oorlogssporen Kronenberg een wandelroute in die leidt langs een aantal markante punten uit de periode 40-45 in het dorp en het buitengebied. Op deze plekken wordt met infoborden beschreven wat er in die periode daar is gebeurt.
Op initiatief van de werkgroep Oorlogssporen is nu een nieuwe straat in Kronenberg naar deze lokale verzetsheld genoemd, nl. de Henri Vullinghsstraat.
De wandelroute sluit op 2 plekken aan op deze nieuwe straat en reden voor de werkgroep daar infoborden over Henri Vullinghs te plaatsen.
Onthulling infoborden door kleindochter bekende onderduiker
De infoborden worden op 8 oktober onthult door Shirah Lachmann, kleindochter en dochter van Hans en zijn zoon Michel Lachmann die beide hun leven mede aan Henri Vullinghs hebben te danken.
Deze bijeenkomst en onthulling waar iedereen welkom is zal plaatsvinden:

 Zondag 8 oktober,  aanvang 11.30 uur  in gemeenschapshuis De Torrekoel
 Programma:
11.30-12.00  uur welkom en gelegenheid een kleine expositie te
bekijken over de persoon Henri Vullinghs
12.00-12.20 uur RKK TV documentaire uit 1997 over Henri Vullinghs
12.20-12.30 Shirah Lachmann vertelt over haar familie herinneringen
12.30-12.45 wandeling naar de Henri Vullinghsstraat
12.45-13.00 onthulling infobord Henri Vullinghs door Shirah Lachman
13.00           afsluiting en voor wie wil mogelijkheid de wandelroute te lopen

Brief kapelaan Hegge

Kapelaan R Hegge uit Oosterburen overleefde de oorlog en schreef september 1945 onderstaande getuigenverklaring over Henri Vullinghs.
  Zij leerden elkaar kennen tijdens hun gevangenschap in kamp Vught en bleven bij elkaar tot in Bergen Belsen

Registratiekaart Pastoor Vullinghs

Registratiekaart kapelaan Hegge

Artikel Volkskrant

Bidprentje Henri Vullighs

Pastoor Henri Vullinghs kreeg voor zijn veelzijdige verzetswerk  nationale en  internationale onderscheidingen. In chronologische volgorde:

Op 20 juli 1949 werd hij postume benoemd tot “Au Grade de Chevalier dans Le Legion D’Honneur” (in de rang van ridder in het Legioen van Eer) een hoge Franse onderscheiding.
De Nationale Orde van het Legioen van Eer is de hoogste orde binnen de Franse nationale onderscheidingen. Ze wordt uitgereikt voor “eminente verdiensten” die in dienst staan van de natie, uitgevoerd in burgerlijke hoedanigheid dan wel in militaire dienst

Op 4 mei 1983 het Nederlandse Verzetsherdenkingskruis

Het Verzetsherdenkingskruis is een Nederlandse onderscheiding.
Het Verzetsherdenkingskruis is geen koninklijke maar een nationale onderscheiding, die werd ingesteld bij Koninklijk Besluit (nr. 104) op 19 december 1980 ter gelegenheid van de 35ste herdenking van de bevrijding. De onderscheiding is bestemd voor deelnemers aan het verzet tegen de bezetters van Nederlands grondgebied in de Tweede Wereldoorlog.

 

Op 14 november 1994 werd hem de Israëlische Yad Vashem onderscheiding toegekend.
Rechtvaardige onder de Volkeren (Hebreeuws:חסיד אומות העולם, Chassid Umot ha-Olam) is een uit de Talmoed afkomstige eretitel die door Israël wordt gegeven aan gojim (niet-Joden) die Joden ten tijde van de Holocaust hebben helpen onderduiken, ontkomen en overleven. De toekenning gebeurt door de leiding van Yad Vashem, de plaats waar het Joodse volk de slachtoffers van de door Adolf Hitler georganiseerde massamoord op de Joden herdenkt.

Men noemt de titel ook wel Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan Joden. De decorandus ontvangt een medaille en een oorkonde met de vermelding van zijn of haar naam. Verder wordt deze naam in Jeruzalem in een muur gebeiteld, in een park gewijd aan de “Rechtvaardige onder de Volkeren”.